Koniecznie chciałam zdążyć z potrawą z ciecierzycy, bo dziś kończy się Tydzień z ciecierzycą. Bardzo lubię ciecierzycę. Zimą pasują mi zupy kremy z jej udziałem. Zamieściłam tu już kiedyś przepis na Zupę z ciecierzycy, bardzo rozgrzewającą. Dziś zdecydowałam się zrobić falafel. Są to niewielkie kuleczki z ciecierzycy i przypraw. W konsystencji przypominają nasze kotlety mielone, ale smakują delikatniej. Falafel pochodzi z krajów arabskich, więc jest potrawą dość aromatyczną. Moja masa na falafel wyszła na tyle gęsta i lepiąca, że zdecydowałam się w ramach eksperymentu nie dodawać jajka ani mąki. Efekt był bardzo dobry, a potrawa nadaje się dla osób unikających mąki i jajek 🙂 Falafel dobrze smakuje z sosem czosnkowym, chlebem pita, kiszoną kapustą lub pomidorami. Aha, jeśli masz Thermomix, to nie musisz namaczać wcześniej ciecierzycy przez całą noc 🙂
Ps. Wkrótce napiszę relację z wyprawy do Włoch. Dziś jeszcze nasi Włosi są u nas, więc na razie czasu nie znajdę…

Falafel

Falafel dietetyczne

  • 150 g suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • pół łyżeczki soli
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki kolendry – nie miałam
  • odrobina pieprzu kajeńskiego
  • olej do smażenia

Jeśli używasz suchej ciecierzycy, to dzień wcześniej zalej ją wodą i pozostaw na całą noc, a następnego dnia ugotuj. Odsącz ciecierzycę dokładnie, dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wszystko wymieszaj dokładnie. Powinna powstać masa jak na kotlety mielone lub gęściejsza. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą lub mąkę. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając. Na patelnię nalej warstwę oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Wkładaj kuleczki i smaż z każdej strony na rumiano. Przełóż na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu.

Jeśli masz Thermomix:
Nie musisz dzień wcześniej namaczać ciecierzycy. Zmiksuj ją przez 15 sekund, obroty 8. Dodaj około szklankę wody i gotuj przez 15-20 minut w temperaturze 100
°C, obroty 2,5. W tym czasie zaglądaj do naczynia i w razie potrzeby dolewaj więcej wody, aby ciecierzyca nie była sucha. Nie przesadź z ilością wody, aby można było później formować kulki z masy. Na końcu dodaj pozostałe składniki i wszystko zmiksuj dokładnie, obroty 3.


Tagi: , , , , , , , , ,