Ta zupa jest bardzo sycąca i kojąca. Lubię zupy kremy, bo są takie aksamitne w smaku. A ciecierzyca sama w sobie jest przepyszna 🙂 Autorem przepisu jest Jamie Oliver.

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

  • 20 dkg ciecierzycy – namoczona przez noc
  • ziemniak
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • parmezan
  • oliwa
  • sól (najlepiej morska), pieprz

Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i ugotuj z ciecierzycą do miękkości. Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekanego pora i czosnek i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Por ma się zeszklić, ale nie przypiec. Dodaj ugotowaną ciecierzycę z ziemniakiem (bez wody), zalej bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Połowę zupy zmiksuj i wlej z powrotem do garnka. Przed podaniem wymieszaj ze świeżo startym parmezanem. Na talerzach polej zupę paroma kroplami oliwy, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.


Tagi: , , , ,