Niedawno brałam udział w interesującej wycieczce do fabryki Lubella w Lublinie. W naszym domu makarony jada się prawie codziennie, a do Lubelli mam sentyment, bo pochodzę z Lublina. Poza tym makarony Lubella są produkowane z semoliny, co bardzo podnosi ich jakość.

Lubella fabryka

2 LubellaNareszcie zobaczyłam jak powstaje makaron i płatki do mleka. Najpierw jednak obejrzeliśmy młyn przy fabryce. Okazuje się, że Lubella ma jedyną w Europie fabrykę makaronu, która mąkę produkuje na miejscu. Ziarno przywożone jest z krajów południowych, gdzie rośnie pszenica durum. Mogliśmy zobaczyć jak ziarna kolejno są oczyszczane z kamyczków i innych drobnych zanieczyszczeń, a następnie są mielone i przesiewane przez coraz gęściejsze sita. Na koniec powstaje między innymi semolina, używana do produkcji makaronów Lubella.

Lubella młyn

Lubella makaronyNajbardziej zaintrygowały mnie matryce do nadawania kształtów makaronom. Niesamowite jakie mnóstwo makaronu powstaje w bardzo krótkim czasie, przy wykorzystaniu otworów o różnych kształtach i noży odcinających ciasto. Przypomniały mi się czasy z dzieciństwa, kiedy moja mama produkowała kruche ciastka za pomocą ręcznej maszynki do mięsa, z odpowiednimi nasadkami.

Lubella płatkiW części do produkcji płatków do mleka akurat był czas na płatki czekoladowe. Zapach nieziemski! Zgłodniałam od razu 😉 Pewnie znacie ten efekt, kiedy po zalaniu płatków mlekiem, powstaje kakao i miękkie poduszeczki. Teraz już wiem dlaczego tak się dzieje. Najpierw formowany jest kształt płatka, a dopiero po wysuszeniu jest on spryskiwany sosem czekoladowym. Przyznaję, że mi bardzo smakowały również płatki przed polaniem czekoladą 🙂

Lubella obiad

8 Lubella obiadPo obejrzeniu młyna i fabryki udaliśmy się na pyszny obiad z kilkoma bardzo fajnymi daniami makaronowymi, które może Was zainspirują.

7 Lubella obiad

  • Muszle ze szpinakiem i orzeszkami pinii zapiekane pod mascarpone i serem lazur
  • Farfalle duszone na aksamitnym sosie z orzechów włoskich i bekonu podane w asyście chrupiącej rukoli i pieczonych pomidorów cherry
  • Pieczona pierś z kurczaka w sosie z białego wina podana na penne z pieczarkami i różyczkami brokuła
  • Pieczony filet z łososia podany na razowym tagiatelle z karczochami  w sosie śmietanowo – ziołowym
  • Esencjonalny bulion grzybowy aromatyzowany żubrówką i krajanką

Tymczasem Lublin jak zwykle piękny i pogoda niesamowita!

10 Lubella Lublin

11 Lubella Lublin

 

Tagi: