Makaron jest pyszny zawsze, niezależnie od dodatków 🙂 Tym razem proponuję połączenie smaków, które ostatnio „chodzą za mną”. Szpinak, łosoś i czosnek to niezbyt kaloryczne połączenie intensywnych smaków. Łososia jest niewiele, bo ma wyrazisty smak, a chcemy równowagi w daniu 🙂 Jeśli lubicie, to można przed wymieszaniem farszu z makaronem, dodać do szpinaku śmietankę kremówkę.

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

  • 500 g spaghetti
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy
  • ew. 50 ml śmietanki kremówki

W dużym garnku zagotuj wodę do ugotowania makaronu.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj szpinak, smaż mieszając około 2 minuty, aż liście lekko zwiędną. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia i smaż jeszcze przez około minutę. Dodaj pieprz. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać śmietankę, wymieszać i chwilę jeszcze potrzymać na ogniu, aby cały farsz był równomiernie ogrzany.

W tym czasie do wrzącej wody włóż makaron i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź odlewając trochę wody do kubka, dodaj farsz, wymieszaj. Jeśli trzeba dodaj wodę z gotowania makaronu, aby danie nie było zbyt suche. Podawaj natychmiast.

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 1Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 2

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 0

Tagi: , , , ,