W tym temacie jestem początkująca, ale chętnie podzielę się z Wami wrażeniami z mojego pierwszego w życiu żurku na własnym zakwasie 🙂 Bardzo prosty przepis znalazłam w blogu Gotuję bo lubię. Trochę go zmodyfikowałam, biorąc z innych przepisów to, co mi odpowiadało. Polecam początkującym i zapominalskim, którzy o zakwasie przypominają sobie dopiero w okolicach Triduum Paschalnego 😉 Wystarczą 2-3 dni, aby uzyskać własny zakwas. Jeśli wolisz żur w kolorze białym (nie brązowym), to użyj do zakwasu białej mąki żytniej (nie razowej).

A może zamiast żurku wolisz barszcz biały albo barszcz czerwony z kiszonych buraków?

Żurek na zakwasie

Żurek domowy

Na zakwas:

  • pół szkl mąki żytniej razowej – ja zmieliłam ziarno żyta w Thermomix’ie 🙂
  • skórka z kromki chleba razowego (w wielu przepisach nie występuje, więc pewnie można nie dodawać)
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szkl wody

Na żurek:

  • biała kiełbasa
  • zakwas na żurek
  • marchewka
  • pół małej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wszystkie składniki zakwasu wymieszaj w słoiku lub w garnku glinianym i odstaw na 2-3 dni. Z własnego doświadczenia stwierdzam, że parapet kuchenny nie jest ciepłym miejscem o tej porze roku 😉
Na patelni zeszklij na oliwie posiekana cebulę i 2 ząbki czosnku (można ten krok pominąć i nie dodawać tych składników). W 2,5 l wody ugotuj kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa (łącznie z zeszkloną cebulą i czosnkiem). Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj zakwas (radzę dodać cały płyn i odrobinę mąki z zakwasu i ocenić gęstość) i posiekany trzeci ząbek czosnku i chwilę pogotuj. Następnie dodaj śmietanę zahartowaną odrobiną gorącego wywaru. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.

Żurek na zakwasie 0

Żurek domowy

 

Tagi: , , , , , , , , , , , ,