Łatwy do wykonania domowy przecier pomidorowy, który smakuje tak jak te włoskie. Na końcu podaję przepis na ekspresowe wykonanie takiego przecieru.
Jeżeli masz już przecier, to łatwo wykonasz sos pomidorowy do makaronu.
Inne potrawy, w których wykorzystuję przecier pomidorowy: Zupa pomidorowa, Linguine z sosem pomidorowym, Pulpeciki w sosie pomidorowym, Mięso mielone w sosie pomidorowym i lazania, Pizza, Warzywa grillowane, z sosem pomidorowym i oscypkiem, Warzywa duszone w sosie pomidorowym.
Przecier pomidorowy
- 1 kg pomidorów podłużnych (wyjdzie około 0,75 l przecieru)
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- łyżka oliwy z oliwek
Pomidory sparzyć: zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Potem odlać wodę, każdy pomidor przekroić na pół i obrać ze skórki, wycinając przy okazji twarde szypułki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, zmiksować, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i jeszcze kilka minut gotować.
Wyparzyć słoiki przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Wlać wrzący przecier, zakręcić mocno i postawić do góry dnem.
Wersja ekspresowa
Pomidory umyć, wyciąć szypułki, nie obierać. Zmiksować, zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać przyprawy. Gorący przecier jeszcze raz zmiksować (ostrożnie, żeby się nie poparzyć!). Znowu doprowadzić do wrzenia i rozlać do wyparzonych słoików.
Tagi: pomidory, przecier pomidorowy
[…] Zupełnie nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam tego przepisu. Ten sos jemy prawie w każdy weekend. Mój mąż, pytany co chciałby zjeść na niedzielny obiad, zawsze odpowiada tak samo: spaghetti z sosem pomidorowym Pasuje mi to, bo ten sos jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jeżeli dobrze dobierzesz proporcje między cukrem i solą, to sos będzie genialny w smaku! Możesz go podać do makaronu, warzyw lub pulpetów. Najlepiej do wykonania tego sosu użyć domowego przecieru pomidorowego. […]
[…] 0,75 l przecieru pomidorowego […]
Genialne!!! Dzięki:))
Dorota, cieszę się, że Ci się przyda 🙂
aaw, na 3 zdjeciu babelki ulozyly sie w serduszko 🙂
Tanroth, sprawdziłam! Rzeczywiście 🙂
[…] 2 opakowania (czyli około 800 g) przecieru pomidorowego, najlepiej domowego […]
[…] 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej domowego […]
Czy ten przecier może stać w słoikach przez całą zimę? Pestki nie powodują fermentacji?
Pozdrawiam
Agata, u nas ten przecier stał w słoiku 4 miesiące. Nie udało mi się sprawdzić, czy wytrzymałby dłużej. Po 4 miesiącach nie wykazywał oznak fermentacji.
Super! W tamtym tygodniu robiłam „ketchup” z cukinii, jutro zrobię przecier 🙂
Fajny jest ten czas, kiedy tyle wspaniałych warzyw osiąga pełnię swojego smaku 🙂