Na dworze coraz cieplej, więc mam coraz większą ochotę na warzywa i owoce. To danie jest całkiem zwyczajne, z podstawowych składników, ale działa jak balsam na żołądek. Jeżeli chcesz czegoś konkretniejszego, dodaj starty żółty ser lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Składników jest dużo, nie musisz użyć wszystkich, możesz wybrać ulubione. Proporcje są tylko orientacyjne, nie trzeba się ich sztywno trzymać.

Warzywa w sosie pomidorowym

Warzywa w sosie pomidorowym

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm białej części pora
  • 4 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • papryka (lub po kawałku papryki w różnych kolorach)
  • kilka pieczarek
  • 1-2 kostki bulionowe warzywne
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, sól do smaku
  • starty żółty ser (najlepszy będzie parmezan)
  • ew. pierś kurczaka, lubczyk

Zmiksuj lub drobno pokrój cebulę, pora i czosnek. Na dno garnka z grubym dnem wlej oliwę i wrzuć rozdrobnione przed chwilą warzywa. Postaw na małym ogniu i duś pod przykryciem kilka lub kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki i seler (w kostkę), pietruszkę i marchewkę (w półplasterki). Dorzuć do garnka, zamieszaj, przykryj. Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Dorzuć do garnka, zamieszaj, przykryj. Warzywa mogą się lekko przypiec, nie szkodzi – ja nawet takie wolę. Teraz przygotuj bulion z kostek wg przepisu na opakowaniu. Ja używam trochę mniej wody, żeby smak był intensywniejszy. Zalej warzywa bulionem i gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat rozcieńczony odrobiną wywaru z garnka. Wersja bez koncentratu też jest całkiem fajna 🙂

Nałożone na talerz porcje możesz posypać startym serem. Jeżeli masz ochotę na mięso w tym daniu, to pokrój pierś kurczaka w kostkę, posyp lubczykiem i obsmaż ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso dorzuć do garnka przed ziemniakami.

Tagi: , , , , , , , , ,