Ta sałatka jest dość nietypowa i mogą ją jeść tylko osoby otwarte na nowe smaki i niespotykane połączenia. No, chyba że ktoś od zawsze jada tego typu zestawy warzyw i owoców. Przyznaję, że po opisie składników uznałam, że sałatka może mi nie posmakować. Jednocześnie coś mnie kusiło, żeby spróbować 🙂 Zrobiłam i… po pierwszym kęsie uznałam, że smak sałatki jest dziwny. Jednak coś w niej jest, bo sięgałam po kolejne, aż zjadłam całą ze smakiem. Ważne dla mnie jest to, że jest prosta do wykonania, z polskich produktów i pozostawia uczucie sytości. Na pewno jeszcze ją zrobię 🙂
Przepis dostałam od Jadwigi z klubu sportowego – dziękuję! 🙂
Sałatka warzywno-owocowa ze śliwkami
[porcja dla jednej osoby]
- pomidor – u mnie podłużny, żółty
- ogórek gruntowy
- pół małej cebuli
- jabłko
- 2 śliwki
- olej aromatyzowany suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem lub 2 łyżki oliwy z łyżeczką octu balsamicznego
- sól
Pomidora sparz (zalej na minutę wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i obierz. Pokrój w słupki szerokości około pół centymetra i długości około 2 cm.
Ogórka obierz i pokrój w słupki podobnej wielkości. Z jabłka wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w słupki. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w słupki.
Cebulę obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Tagi: cebula, dla zdrowia, jabłka, ogórek, pomidory, śliwki
jak dla mnie strzał w dziesiątkę, blog ma inspirować, a taka sałatka jest ciekawą propozycją 🙂
Aga, bardzo się cieszę, że zostałaś zainspirowana 🙂 Ciekawa jestem co z tego wyniknie…