Bardzo lubię prostotę w kuchni. Mała ilość składników nie przeszkadza, jeśli są dobrze do siebie dobrane. Taka sałatka jest pyszna i zawiera wiele dobroczynnych składników. Beta-karoten, witamina C i luteina w szpinaku mają działanie antynowotworowe. Dynia wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, a pestki dyni mają dobry wpływ na cerę.
Sałatę podałam z bułeczkami żytnio-owsianymi.
Sałata ze szpinakiem i dynią
- pół główki sałaty
- duża garść liści szpinaku
- 200 g dyni, obranej, bez pestek i farfocli
- 2 łyżki pestek dyni
Dressing:
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju z pestek dyni, oleju lnianego lub oliwy
Liście sałaty oraz szpinaku umyj i dokładnie osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Dynię pokrój na plasterki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Uważaj aby ich nie przypalić, wystarczy, że się rozgrzeją i uwolnią olejki eteryczne. W misce rozłóż liście sałaty i szpinaku, dodaj plasterki dyni i pestki dyni.
Dressing. Wszystkie składniki wlej do niewielkiego słoika, zakręć i potrząsaj energicznie, do całkowitego wymieszania. Gotowym dressingiem polej sałatę i od razu podawaj.
Tagi: dynia, miód, ocet balsamiczny, oliwa, pestki dyni, sałata, szpinak
Zostaw komentarz