Pyszne lekkie danie. W chrupiącym i delikatnym cieście francuskim schowany jest szpinak doprawiony czosnkiem i pieprzem, wzbogacony serem feta, który sprawia, że danie jest sycące, ale nadal lekkie. Tego farszu nie solę, ponieważ ser jest wystarczająco słony.
Rożki ze szpinakiem i serem feta
- opakowanie 250 g ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku – u mnie świeży
- 100 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz świeżo mielony
- jajko
Jeśli nie masz doświadczenia z ciastem francuskim, to zajrzyj do filmowej instrukcji przygotowania podobnych rożków.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę i włóż przygotowany czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż czosnek się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty, aż liście staną się wiotkie, ale nie przypalone. Nie dopuść do zbrązowienia liści.
Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonego szpinaku. Posyp pieprzem i wymieszaj.
Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż łyżkę farszu szpinakowego i złóż ciasto wzdłuż przekątnej, sklejając brzegi. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut. Pod koniec pieczenia zaglądaj do piekarnika i wyjmij rożki, kiedy będą ładnie zrumienione.
Tagi: ciasto francuskie, czosnek, feta, jajka, oliwa, paszteciki, szpinak
Mam gdzieś taki przepis odłożony do realizacji. Chyba zrobię go trochę szybciej bo mam smaka:)
Wiosenko, ja też ostatnio zaczęłam o nich myśleć i nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem 😉 Warto!
Mniam
Dla mnie info na przyszłość…., czy Emcia degustowała ?, bo łączenie smaków obłędne i proste!!!!
Iwona, tych nie degustowała, ale obstawiam, że gdyby fetę zamienić na lazur, to by jej smakowały 🙂 Sprawdzę to!
Jutro biegnę po ciasto francuskie i po fetę do sklepu. Wyobraźnia pracuje, ślinka leci.
Wybredny, napisz jak Ci się upiekły 🙂
dzisiaj je zrobie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Bardzo lubie pani strone!Mozna sie nauczyc dobrze gotowac 🙂
Jestem ciekawa Twoich wrażeń z pieczenia i degustacji 🙂
Cieszę się, że moja strona Ci pomaga 🙂
Rzeczywiscie latwo sie robi takie rozki,chociaz mnie wyszly bardziej pierozki sadzac po ksztalcie, ale wazne ze pyszne.dziekuje za swietny przepis i pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. Ja w piątek znów je zrobię. Już kupiłam ciasto 🙂
ja tez jeszcze zrobie bo duzo szpinaku mi zostalo ale ciasto trzeba dokupic:)
[…] jest prostszy, za to z dodatkiem serów, a wszystko zostało zapieczone w cieście francuskim. Podobne rożki też już były. Dzisiaj ich nowa odsłona – na pewno nie […]
[…] też rożki z innymi farszami: rożki ze szpinakiem i serem feta oraz rożki z groszkiem, fetą i lazurem. Inne podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, […]
7 cm to za mało na łyżkę farszu, człowiek chciał postąpić wedle przepisu i dupa wyszła…
Małgorzata, odsyłam Cię w takim razie do filmowej instrukcji przygotowania rożków (z innym farszem): http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_warzywne/francuskie-rozki-i-sakiewki-ze-szpinakiem-film/
Może Twoja łyżka była większa od mojej, albo nakładałaś farsz bardzo kopiasto?
Spróbowałam raz jeszcze. Łyżkę zamieniłam na łyżeczkę i znowu dupa. Mam wobec tego pytanie. Czy jajkiem smaruje się z jednej strony czy z dwóch (na filmiku nie zauważyłam). Posmarowałam z dwóch i nie dało rady oderwać od folii.
Czy 2-3 min duszenia szpinaku na późniejszy wypiek to nie za mało? Lubię świeższy, nie wymemłany, ale przez 2-3 min. nie odparuje się go prawie w ogóle, czy potem nie zmoczy ciasta za bardzo? Równiez na foto widzę szpinak w postaci takiej, jakby po dłuższym odparowaniu….?
Slawek, w takim razie odparuj swój szpinak wg własnego uznania. Moje doświadczenia pokazują, że liście szpinaku nie puszczają za bardzo soku. Może to zależeć od temperatury smażenia i pewnie paru innych czynników. Ja wybieram opcję delikatnego przesmażenia i ewentualnie raczej odcedziłabym ewentualny sok niż smażyła dłużej liście.
Zupełnie inaczej sprawa się ma ze szpinakiem mrożonym. W takim wypadku na pewno potrzeba dłuższego smażenia.