Rożki ze szpinakiem i serem feta

|

Pyszne lekkie danie. W chrupiącym i delikatnym cieście francuskim schowany jest szpinak doprawiony czosnkiem i pieprzem, wzbogacony serem feta, który sprawia, że danie jest sycące, ale nadal lekkie. Tego farszu nie solę, ponieważ ser jest wystarczająco słony.

Rożki ze szpinakiem i fetą

Rożki ze szpinakiem i serem feta

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku – u mnie świeży
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • jajko

Jeśli nie masz doświadczenia z ciastem francuskim, to zajrzyj do filmowej instrukcji przygotowania podobnych rożków.

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę i włóż przygotowany czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż czosnek się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty, aż liście staną się wiotkie, ale nie przypalone. Nie dopuść do zbrązowienia liści.

Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonego szpinaku. Posyp pieprzem i wymieszaj.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż łyżkę farszu szpinakowego i złóż ciasto wzdłuż przekątnej, sklejając brzegi. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut. Pod koniec pieczenia zaglądaj do piekarnika i wyjmij rożki, kiedy będą ładnie zrumienione.

Rożki ze szpinakiem i fetą 1Rożki ze szpinakiem i fetą 2

Rożki ze szpinakiem i fetą 00

Rożki ze szpinakiem i fetą 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

19 komentarzy

    1. Wiosenko, ja też ostatnio zaczęłam o nich myśleć i nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem 😉 Warto!

  1. Dla mnie info na przyszłość…., czy Emcia degustowała ?, bo łączenie smaków obłędne i proste!!!!

    1. Iwona, tych nie degustowała, ale obstawiam, że gdyby fetę zamienić na lazur, to by jej smakowały 🙂 Sprawdzę to!

  2. Jutro biegnę po ciasto francuskie i po fetę do sklepu. Wyobraźnia pracuje, ślinka leci.

    1. Rzeczywiscie latwo sie robi takie rozki,chociaz mnie wyszly bardziej pierozki sadzac po ksztalcie, ale wazne ze pyszne.dziekuje za swietny przepis i pozdrawiam

  3. 7 cm to za mało na łyżkę farszu, człowiek chciał postąpić wedle przepisu i dupa wyszła…

      1. Spróbowałam raz jeszcze. Łyżkę zamieniłam na łyżeczkę i znowu dupa. Mam wobec tego pytanie. Czy jajkiem smaruje się z jednej strony czy z dwóch (na filmiku nie zauważyłam). Posmarowałam z dwóch i nie dało rady oderwać od folii.

  4. Czy 2-3 min duszenia szpinaku na późniejszy wypiek to nie za mało? Lubię świeższy, nie wymemłany, ale przez 2-3 min. nie odparuje się go prawie w ogóle, czy potem nie zmoczy ciasta za bardzo? Równiez na foto widzę szpinak w postaci takiej, jakby po dłuższym odparowaniu….?

    1. Slawek, w takim razie odparuj swój szpinak wg własnego uznania. Moje doświadczenia pokazują, że liście szpinaku nie puszczają za bardzo soku. Może to zależeć od temperatury smażenia i pewnie paru innych czynników. Ja wybieram opcję delikatnego przesmażenia i ewentualnie raczej odcedziłabym ewentualny sok niż smażyła dłużej liście.
      Zupełnie inaczej sprawa się ma ze szpinakiem mrożonym. W takim wypadku na pewno potrzeba dłuższego smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.