Pyszne lekkie danie. W chrupiącym i delikatnym cieście francuskim schowany jest szpinak doprawiony czosnkiem i pieprzem, wzbogacony serem feta, który sprawia, że danie jest sycące, ale nadal lekkie. Tego farszu nie solę, ponieważ ser jest wystarczająco słony.

Rożki ze szpinakiem i fetą

Rożki ze szpinakiem i serem feta

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku – u mnie świeży
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • jajko

Jeśli nie masz doświadczenia z ciastem francuskim, to zajrzyj do filmowej instrukcji przygotowania podobnych rożków.

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę i włóż przygotowany czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż czosnek się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty, aż liście staną się wiotkie, ale nie przypalone. Nie dopuść do zbrązowienia liści.

Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonego szpinaku. Posyp pieprzem i wymieszaj.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż łyżkę farszu szpinakowego i złóż ciasto wzdłuż przekątnej, sklejając brzegi. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut. Pod koniec pieczenia zaglądaj do piekarnika i wyjmij rożki, kiedy będą ładnie zrumienione.

Rożki ze szpinakiem i fetą 1Rożki ze szpinakiem i fetą 2

Rożki ze szpinakiem i fetą 00

Rożki ze szpinakiem i fetą 0

Tagi: , , , , , ,