Banalnie proste zestawienie, a całkiem efektowna przekąska powstała. Podobny groszek niedawno Wam prezentowałam. Tym razem groszek jest prostszy, za to z dodatkiem serów, a wszystko zostało zapieczone w cieście francuskim. Podobne rożki też już były. Dzisiaj ich nowa odsłona – na pewno nie ostatnia!
Rożki francuskie z groszkiem, fetą i lazurem
- opakowanie 250 g ciasta francuskiego
- 200 g groszku, np. mrożonego
- mała cebula
- 100 g sera feta
- 50 g sera lazur
- pieprz
- łyżka oliwy
- jajko
Cebulę obierz i posiekaj. Do rondelka wlej oliwę, włóż cebulę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż się zeszkli. Dodaj groszek i 50 ml wody (ćwierć szklanki). Zagotuj i gotuj pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do letniego lub zimnego groszku dodaj pokrojone w kostkę sery i wymieszaj.
Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż groszek z serami. Złóż ciasto po przekątnej i sklej dokładnie brzegi. Układaj rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieku, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 5-10 minut, aż rożki ładnie się zrumienią.
Tagi: cebula, ciasto francuskie, feta, groszek, jajka, lazur, paszteciki
Bardzo apetyczne nadzienie. I jaka wiosenna zieleń 🙂
Evitaa, tak, zdecydowanie wiosnę należy już przywoływać 🙂
Bardzo smakowite …. uwielbiam takie szybkie przekąski:)
Jolu, ja też takie uwielbiam 🙂
[…] też rożki z innymi farszami: rożki ze szpinakiem i serem feta oraz rożki z groszkiem, fetą i lazurem. Inne podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, paszteciki w cieście filo, warzywne lub z […]