Banalnie proste zestawienie, a całkiem efektowna przekąska powstała. Podobny groszek niedawno Wam prezentowałam. Tym razem groszek jest prostszy, za to z dodatkiem serów, a wszystko zostało zapieczone w cieście francuskim. Podobne rożki też już były. Dzisiaj ich nowa odsłona – na pewno nie ostatnia!

Rożki francuskie z groszkiem

Rożki francuskie z groszkiem, fetą i lazurem

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 200 g groszku, np. mrożonego
  • mała cebula
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera lazur
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • jajko

Cebulę obierz i posiekaj. Do rondelka wlej oliwę, włóż cebulę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż się zeszkli. Dodaj groszek i 50 ml wody (ćwierć szklanki). Zagotuj i gotuj pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do letniego lub zimnego groszku dodaj pokrojone w kostkę sery i wymieszaj.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż groszek z serami. Złóż ciasto po przekątnej i sklej dokładnie brzegi. Układaj rożki na blasze wyłożonej papierem do wypieku, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 5-10 minut, aż rożki ładnie się zrumienią.

Rożki francuskie z groszkiem 1Rożki francuskie z groszkiem 2Rożki francuskie z groszkiem

 

Tagi: , , , , , ,