Kolejne proste rozwiązanie, z którego powstaje wspaniała potrawa. Do groszku dodałam zeszklony czosnek z cebulą i listki świeżej mięty. Najbardziej smakował mi z dodatkiem śmietanki kremówki.

Wpis bierze udział w blogowej akcji Zielono mi.

Zielony groszek z czosnkiem

Zielony groszek z czosnkiem

  • 400 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • garść listków mięty
  • sól morska, pieprz świeżo zmielony
  • 1/3 szkl śmietanki kremówki
  • łyżeczka masła

W rondelku, na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj groszek, 50 ml wrzącej wody, szczyptę soli i gotuj aż groszek będzie miękki. Dodaj porwane listki mięty, masło i śmietankę. Wymieszaj, podgrzej trochę i podawaj.

Poniższe zdjęcie zrobiła Emilka (8 lat). Mi się bardzo podoba!

Tagi: , , , , ,