Te placuszki wykonałam z tego samego zestawu warzyw, co przy zupie z cukinii, marchwi i mleka kokosowego. Tym razem jednak nie doprawiłam ich w stylu azjatyckim, ale raczej włoskim, bo dodałam jedynie tymianek. Placuszki wyszły miękkie, a miejscami leciutko chrupiące. Aromatyczne dzięki dodaniu tymianku. Podałam je ze wspomnianą już zupą, co stanowiło oryginalne, ale ciekawe połączenie smaków. Podobają mi się kolory takich placuszków 🙂
Jeśli chcesz, aby placuszki były całkowicie miękkie, bez chrupiących elementów, podduś starte i posiekane warzywa na łyżce oliwy, przestudź i dopiero wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Placuszki z cukinii i marchwi
- średnia cukinia
- marchewka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 1,5 łyżki mąki
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Marchewkę obierz, cukinię umyj i wszystko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Warzywa wymieszaj z jajkiem, mąką, tymiankiem i przyprawami. Patelnię do naleśników postaw na średnim ogniu i posmaruj odrobiną oliwy – najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnię nalewaj małe porcje masy placuszkowej i smaż na złoto z obu stron.
Tagi: cebula, cukinia, czosnek, jajka, marchewka, oliwa, placuszki pancakes, tymianek
[…] podobnego zestawu warzyw usmażyłam przy okazji placuszki doprawione tymiankiem. Można je podać do takiej […]
Pycha 🙂
smacznie wyglądają:)
Klaudia, tak samo również smakują 😉
Lubię takie sezonowe placuszki.
Urzekły mnie ich barwy 🙂
Smak zapewne jest rewelacyjny.
Pozdrawiam serdecznie nocną porą 🙂
Alda, ja też takie placuszki bardzo lubię, a ich kolory są po prostu… kolorowe i zachęcające do spożycia 😉
śliczne! a w domu mam akurat cukinię, co prawda żółtą, ale myślę, że też się nada 🙂
Tanroth, żółta też się nada. Placuszki będą pyszne, tylko w innym kolorze.
i były pyszne 😉 dzięki marchewce miały interesujący słodki posmak 🙂
Tanroth, bardzo się cieszę 🙂 Ja mam słabość do takich naturalnie słodkich kombinacji.
Jak one ładnie wyglądają 😉
Flusso, mi też bardzo podoba się ich wygląd.
Oczywiście najistotniejsze jest, że równie dobrze smakują 🙂
[…] przepisy: kotleciki brokułowe, placuszki z brokułem, placuszki z cukinii i marchwi, placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym, krokieciki z ziemniaków i brokułów z sosem […]
Trafilam przypadkiem na ta stronke i przepis… Placuszki sa super, filmiki bardzo sympatyczne i pomysly genialne. Nawet takie beztalencia kucharskie jak ja, moga cos fajnego przygotowac i znalezc inspiracje. Dziekuje 🙂 Tylko tak dalej!
Agata, super! W takim razie polecamy inne nasze filmiki z dokładnymi instrukcjami przygotowania potraw 🙂
Czy można wszystko zetrzeć na małych oczkach tarki?! Ile placuszków wyjdzie z tych składników?
Majka, tak, możesz zetrzeć warzywa na małych oczkach. Ilość placuszków zależy od wielkości placuszków, wielkości marchewki i cukinii. Samej masy wychodzi objętościowo ponad pół litra. Daje to około 20 placuszków, ale jest to liczba bardzo orientacyjna.