Te placuszki wykonałam z tego samego zestawu warzyw, co przy zupie z cukinii, marchwi i mleka kokosowego. Tym razem jednak nie doprawiłam ich w stylu azjatyckim, ale raczej włoskim, bo dodałam jedynie tymianek. Placuszki wyszły miękkie, a miejscami leciutko chrupiące. Aromatyczne dzięki dodaniu tymianku. Podałam je ze wspomnianą już zupą, co stanowiło oryginalne, ale ciekawe połączenie smaków. Podobają mi się kolory takich placuszków 🙂

Jeśli chcesz, aby placuszki były całkowicie miękkie, bez chrupiących elementów, podduś starte i posiekane warzywa na łyżce oliwy, przestudź i dopiero wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Placuszki z cukinii i marchwi

Placuszki z cukinii i marchwi

  • średnia cukinia
  • marchewka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Marchewkę obierz, cukinię umyj i wszystko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Warzywa wymieszaj z jajkiem, mąką, tymiankiem i przyprawami. Patelnię do naleśników postaw na średnim ogniu i posmaruj odrobiną oliwy – najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnię nalewaj małe porcje masy placuszkowej i smaż na złoto z obu stron.

Placuszki z cukinii i marchwi

Tagi: , , , , , , ,