Miałam niedawno okazję testować nowość: waflowe skorupki jajek, przeznaczone do faszerowania. Dobrze się bawiłam, bo przygotowania były krótsze niż przy tradycyjnych jajkach faszerowanych, a efekt bardzo mi smakował. To taka moja unowocześniona wersja jajek, które pamiętam z dzieciństwa i kojarzą mi się z imieninami dorosłych 🙂
Wybrałam trzy rodzaje farszu, każdy zupełnie inny w smaku i każdy w innym kolorze, aby całość tworzyła barwną kompozycję i dawała gościom wybór smaków 🙂
Inne jajka faszerowane: jajka faszerowane pieczarkami, jajka faszerowane smażone.
Wpis bierze udział w akcji zorganizowanej przez serwis zPierwszegoTłoczenia.pl: Gotujemy po polsku!
Jajka faszerowane
- skorupki waflowe Snack Jajo (nie wiem czy są już w sprzedaży, ale mam nadzieję, że jeśli nie, to wkrótce się pojawią)
- 2 jajka
- 15 g masła
- łyżka majonezu
- curry
- sól, pieprz
- kostka białego sera
- 100-150 ml śmietany 12%
- 2-3 pomidory
- keczup
- sól, pieprz
- opakowanie mrożonego groszku
- 50 g miękkiego masła
- łyżeczka soli
- 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany
- ew. garść startego sera, typu gruyere lub parmezan
Wszystkie trzy farsze wykonaj wg przepisów, które znajdziesz w linkach, klikając na nazwy farszów. Nałóż farsze do skorupek. Gotowe! 🙂
Tagi: biały ser, curry, groszek, jajka, parmezan, pomidory, skorupki waflowe, Wielkanoc
Ślicznie się prezentują!
Ja faszerowane jajka lubię najbardziej w wersji opieczonej, więc nijak się nie obędzie bez prawdziwych skorupek :))
A w tych waflowych podałabym dzieciakom deser 🙂
Kawa, moje dzieci też miały ochotę zrobić coś z tymi skorupkami, więc zostawiłam im kilka. Skończyło się na tym, że podjadały puste wafelki i nie udało im się niczym nadziać 😉 Ja też uwielbiam jajka w wersji opieczonej, ale zwykle brak mi czasu na taką kombinację.
Kocham faszerowane jajka. W prawdzie ja robię inne farsze, ale Twoje brzmią ciekawie. A waflowe skorupki ciekawe.
Kabamaiga, faszerowane jajka to taka potrawa, która kojarzy się z dzieciństwem, więc budzi pozytywne odczucia 🙂 Zapraszam do wypróbowania podanych przeze mnie farszów 🙂
interesujące te wafelki 🙂 fajnie się zapowiada
Paula, tak rzeczywiście wafelki są interesujące. Jeśli zobaczę je w sklepie, to kupię na pewno, bo to bardzo wygodny i smaczny dodatek w kuchni.
o, jajka 🙂 fajoski pomysł takie skorupki – na imprezę dajmy na to sposób na szybką przekąskę to cudny, a i goście nie naświnią aż tak strasznie jak z prawdziwymi skorupkami 😉
ostatnio przymierzam się do zrobienia jajek a la moja mama, która to skorupki prawdziwe napychała jajkami z pieczarkami i pietruszką, a przed podaniem na patelni się to podsmażało-podgrzewało. sztuka polega na tym, żeby nie wywalić farszu z jajek podczas układania ich na patelni skorupką do góry. i oczywiście żeby jak najmniej skorupek popsuć krojąc je wzdłuż na jajku. i przy wyłyżeczkowywaniu jajek ze skorupek.
póki co brak mi odwagi, za dużo do popsucia 🙂
Gosiaczku, dokładnie, na imprezę i szybką przekąskę te skorupki są idealne 🙂
Ja też uwielbiam jajka faszerowane, które opisałaś i też jeszcze nie odważyłam się ich sama zrobić 🙂 Wolę produkować takie jajka jak na zdjęciu. Ciekawe czy dałoby się je podsmażyć.
ale ślicznie kolorowo! nie wiedzia bym króy kolor zjesc jako pierwszy xD
Emma, ja też nie wiedziałam. Ostatecznie uznałam, że najbardziej odpowiada mi farsz żółty 🙂
Fajne i kolorowe te jajeczka :)) A ja chyba wolę jednak tradycyjne jajka ;)) Jednakze spróbowałabym i takich nowoczesnych.
Pozdrówki.
Majanko, jak mi ktoś zrobi tradycyjne, to nie pogardzę 🙂 Sama wolę robić takie, bo są łatwiejsze i szybsze do wykonania. I ten chrupiący wafelek smakowo mi tu odpowiada 🙂
ja też je testowałam, bardzo fajne 🙂
Aga, fajne! Szczególnie te z błonnikiem 🙂
[…] do obejrzenia mojej radosnej wielkanocnej twórczości Robiłam już kiedyś waflowe skorupki z wytrawnym farszem. Teraz w ramach eksperymentu upiekłam skorupki Vafini ze słodkim ciastem ucieranym. Jestem bardzo […]
a gdzie można kupić takie fajne wafelki?
[…] przepisy: jajka faszerowane, pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem, pasta jajeczna z […]
To nie są jajka faszerowane po polsku!
Beata, tak jak pisałam jest to moja unowocześniona wersja. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne jajka faszerowane, to może zainteresują Cię te dwa przepisy:
http://2smaki.pl/index.php/przekaski/jajka-faszerowane-pieczarkami/
http://2smaki.pl/index.php/przekaski/jajka-faszerowane-smazone/
Dopisałam je we wstępie do tego przepisu.