Miałam niedawno okazję testować nowość: waflowe skorupki jajek, przeznaczone do faszerowania. Dobrze się bawiłam, bo przygotowania były krótsze niż przy tradycyjnych jajkach faszerowanych, a efekt bardzo mi smakował. To taka moja unowocześniona wersja jajek, które pamiętam z dzieciństwa i kojarzą mi się z imieninami dorosłych 🙂

Wybrałam trzy rodzaje farszu, każdy zupełnie inny w smaku i każdy w innym kolorze, aby całość tworzyła barwną kompozycję i dawała gościom wybór smaków 🙂

Inne jajka faszerowane: jajka faszerowane pieczarkami, jajka faszerowane smażone.

Wpis bierze udział w akcji zorganizowanej przez serwis zPierwszegoTłoczenia.pl: Gotujemy po polsku!

Jajka waflowe faszerowane

Jajka faszerowane

  • skorupki waflowe Snack Jajo (nie wiem czy są już w sprzedaży, ale mam nadzieję, że jeśli nie, to wkrótce się pojawią)

Farsz żółty – jajeczny:

  • 2 jajka
  • 15 g masła
  • łyżka majonezu
  • curry
  • sól, pieprz

Farsz różowy – z twarogu:

  • kostka białego sera
  • 100-150 ml śmietany 12%
  • 2-3 pomidory
  • keczup
  • sól, pieprz

Farsz zielony – z groszku:

  • opakowanie mrożonego groszku
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany
  • ew. garść startego sera, typu gruyere lub parmezan

Wszystkie trzy farsze wykonaj wg przepisów, które znajdziesz w linkach, klikając na nazwy farszów. Nałóż farsze do skorupek. Gotowe! 🙂

Jajka waflowe faszerowane

Gotujemy po polsku!

Tagi: , , , , , , ,