To chyba jedna z najpopularniejszych wersji jajek faszerowanych. Podsmażone pieczarki nadają bardzo wyrazisty smak tej przystawce. Jak zwykle na 2 smaki: minimum składników i pyszny efekt! Bardzo polecam takie jajka na śniadanie wielkanocne.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 4 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Postaraj się ich nie przegotować, bo gotowane zbyt długo mają szarą otoczkę pomiędzy żółtkiem i białkiem. Ja wkładam jajka do zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 5 minut.

Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki lub zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i szczyptę soli. Smaż mieszając aż pieczarki ładnie się zrumienią i odparują puszczony sok. Przestudź. Jeśli pieczarki były w plasterkach, to teraz posiekaj je nożem.

Wystudzone jajka obierz i ostrożnie przekrój na pół. Następnie, nadal ostrożnie, wyjmij żółtka. Do miski włóż żółtka i rozgnieć je widelcem. Dodaj pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Połówki białek wypełniaj farszem i ozdabiaj listkami natki pietruszki oraz rzeżuchą.

Jajka faszerowane pieczarkami