Szukam pomysłów na jak najbardziej roślinne przekąski wielkanocne. Najlepiej proste, bo mam jeszcze wiele innych potraw do przygotowania. Wczoraj wykonałam udaną i bardzo smaczną próbę faszerowania wafelków farszem z awokado i szczypiorku. Wyszło pysznie! Farsz z awokado ma gładką aksamitną konsystencję. Dzięki dużej ilości szczypiorku, bardzo nawiązuje do wielkanocnych smaków. Zamiast soli, dodałam do farszu drobno pokrojone suszone pomidory.

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

  • 10 waflowych muszelek w kształcie jajka
  • awokado
  • duża garść posiekanego szczypiorku
  • 6 pomidorów suszonych
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj.

Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Jeśli pestka nie odchodzi sama, to wbij w nią nóż i obróć – pestka powinna odejść od miąższu. Łyżką wyjmij miąższ do miski, a skórkę wyrzuć.

Rozgnieć miąższ widelcem, dodaj posiekane pomidory i szczypiorek. Spróbuj i – jeśli trzeba – dopraw solą i pieprzem (ja nie doprawiałam).

Do waflowych jajek nakładaj łyżeczką farsz, a na wierzchu układaj ćwiartki pomidorków.

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

Zobacz też:

Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane smażone Jajka faszerowane smażone

Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach (+film)

Jajka waflowe faszerowane Jajka faszerowane

Waflowe jajka Rafaello Waflowe jajka Rafaello

Pasta twarogowa z jajkiem 00 Pasta z twarogu i jajka

Tagi: , , , , ,