Przygotowanie tego posiłku zajmuje tyle co ugotowanie ziemniaków 🙂 Uwielbiam potrawy, które mimo łatwego przygotowania, smakują wyśmienicie. Taki zestaw warzyw i beszamelu całkiem ładnie prezentuje się na talerzu i dobrze komponuje się smakowo.
Ten wpis bierze udział w akcji Ziemniaczany Sezon 2009.
Ziemniaki i brokuły z beszamelem i szczypiorkiem
- ziemniaki
- brokuł
- szczypiorek
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem gotowania dorzuć różyczki brokułu. Podczas gotowania warzyw przygotuj beszamel. Posiekaj szczypiorek. Odcedź warzywa i nałóż je na talerze. Polej beszamelem i posyp szczypiorkiem.
Tagi: beszamel, brokuły, gałka muszkatołowa, szczypiorek
Zostaw komentarz