Torcik na obiad to propozycja ciekawa, i wbrew pozorom całkiem prosta do wykonania. W celu maksymalnego skrócenia czasu wykonania, użyłam ciasta francuskiego, ale można też samodzielnie przygotować ciasto kruche. Warto zaskoczyć najbliższych lub gości takim pięknie wyglądającym obiadem 🙂
Torcik, oprócz wspaniałego wyglądu, ma również wyśmienity smak. Połączenie szpinaku, czosnku i sera feta zawsze się sprawdza. Nawet przyprawy nie są tu konieczne, bo feta jest słony sam w sobie, a czosnek i szpinak nadają daniu wyrazistości.
Inspirowałam się włoskim przepisem.
Torcik ze szpinakiem i serem feta
- ciasto francuskie, porcja XXl
- 250-350 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut. Czosnek powinien się tylko zeszklić lub delikatnie zezłocić. Dodaj szpinak, przykryj i smaż aż liście zwiotczeją. Zdejmij pokrywkę, mieszaj i przez chwilę odparuj wytworzony sok. Jeśli trzeba, przełóż szpinak na sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Pozostaw do ostygnięcia.
Ser feta pokrój w kostkę.
Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Odetnij 4 rogi, tworząc ośmioboki. Pierwszy placek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na środku ułóż niewielką ilość szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż na okręgu blisko brzegu placka (zobacz zdjęcia niżej). Na szpinaku ułóż ser. Przykryj drugim plackiem i dokładnie dociśnij jego brzegi do dolnego placka.
Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Nacinaj ciasto od szklanki do brzegu i przekręcaj kawałki ciasta o 90 stopni, do pionu.
Piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż ciasto pomiędzy szpinakowym farszem upiecze się.
Uwaga: Odcięte rogi ciasta przekroiłam na pół, posypałam cukrem trzcinowym i piekłam w 180°C przez około 10 minut. Powstały ekspresowe ciasteczka.
Tagi: ciasto francuskie, czosnek, feta, oliwa, szpinak, Walentynki
no czasami trzeba coś na ciepło zjeść czy też upiec aby potem zjeść na zimno
No dokładnie 🙂
ja wczoraj włączyłam … miałam ciasto francuskie, wyjeżdżamy i by się popsuło takie były – (zdjecie nie moje)
Romana, bardzo apetycznie się prezentują 🙂
ja jem cały rok, upały mi tu nie przeszkadzają
Mi przeszkadzają, ale się poświęcam 😉
kazdy ma inaczej, ale na pogodę nie mamy wpływu
Dokładnie! A takie wypieki są warte wysiłku 🙂
oj warte
Super dzięki
Byłam ciekawa jak wyjdzie z ciasta francuskiego ,bo z kruchego robiłam. Wygląda świetnie ,ciasto ładnie trzyma forme 🙂
No właśnie ciasto francuskie trochę się wygina przy pieczeniu, ale przy takim rustykalnym wypieku to raczej nie przeszkadza 🙂
Dużo też zależy od ciasta ,ale Twoje bardzo ładnie się upiekło.
wow! zgarniam pomysł!!! idealny dodatek do weekend’owego grilla 🙂
Aga, słusznie! Daj znać jak Wam smakował ten torcik 🙂
deszcz troszeczkę zmienił grill’owe plany, ale… torcik na niedzielnym brunch’u się pojawił!!! w towarzystwie GF babki cukiniowej i lekkiego cydru 🙂 forma prezentacji Twojego tortu jak najbardziej została zauważona przez naszych gości 🙂 dzięki za inspirację!
Aga, super, że torcik cieszył się powodzeniem. Babka cukiniowa i cydr też brzmią bardzo dobrze 🙂
wszyscy byliśmy zachwyceni torcikiem,tzn, my i nasi goście,
super przepis!!!
Monika, bardzo się cieszę! Mnie też ten wypiek zachwycił 🙂 Dziękuję za Twoją opinię 🙂
Robię po raz pierwszy! Mam nadzieję ze się uda ;))))
Kram, ciekawa jestem czy Ci posmakował. Ja bardzo lubię takie połączenie smaków 🙂