Torcik na obiad to propozycja ciekawa, i wbrew pozorom całkiem prosta do wykonania. W celu maksymalnego skrócenia czasu wykonania, użyłam ciasta francuskiego, ale można też samodzielnie przygotować ciasto kruche. Warto zaskoczyć najbliższych lub gości takim pięknie wyglądającym obiadem 🙂
Torcik, oprócz wspaniałego wyglądu, ma również wyśmienity smak. Połączenie szpinaku, czosnku i sera feta zawsze się sprawdza. Nawet przyprawy nie są tu konieczne, bo feta jest słony sam w sobie, a czosnek i szpinak nadają daniu wyrazistości.

Inspirowałam się włoskim przepisem.

Torcik szpinakowy z serem feta

Torcik ze szpinakiem i serem feta

  • ciasto francuskie, porcja XXl
  • 250-350 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut. Czosnek powinien się tylko zeszklić lub delikatnie zezłocić. Dodaj szpinak, przykryj i smaż aż liście zwiotczeją. Zdejmij pokrywkę, mieszaj i przez chwilę odparuj wytworzony sok. Jeśli trzeba, przełóż szpinak na sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Pozostaw do ostygnięcia.

Ser feta pokrój w kostkę.

Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Odetnij 4 rogi, tworząc ośmioboki. Pierwszy placek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na środku ułóż niewielką ilość szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż na okręgu blisko brzegu placka (zobacz zdjęcia niżej). Na szpinaku ułóż ser. Przykryj drugim plackiem i dokładnie dociśnij jego brzegi do dolnego placka.

Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Nacinaj ciasto od szklanki do brzegu i przekręcaj kawałki ciasta o 90 stopni, do pionu.

Piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż ciasto pomiędzy szpinakowym farszem upiecze się.

Uwaga: Odcięte rogi ciasta przekroiłam na pół, posypałam cukrem trzcinowym i piekłam w 180°C przez około 10 minut. Powstały ekspresowe ciasteczka.

Torcik szpinakowy 1Torcik szpinakowy 2Torcik szpinakowy 3Torcik szpinakowy 4

Torcik szpinakowy 0

Tagi: , , , , ,