Elegancka i prosta jednocześnie. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu tart, to może warto się z nimi zapoznać Połączenie cukinii, sera koziego i delikatnie uprażonych orzechów to świetna kompozycja. Szczególnie w towarzystwie kruchego spodu i bazy śmietanowo-jajecznej. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Dziś można obejrzeć pokaz kulinarny i spróbować kawałek takiej tarty w IKEA Targówek.
Jest też druga wersja tej tarty, z delikatnie karmelizowaną cukinią.
Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi
[Proporcje na dwie tarty]
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- 1 żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany kremówki
- 5 jaj
- sól, pieprz
Farsz:
- 2 cukinie
- około 50 g orzechów włoskich
- około 150 g sera koziego
- szczypta tymianku
Dobrze zmrożone masło pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do malaksera i zmiksuj niezbyt dokładnie. Dodaj żółtko, zimną wodę, sól i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj krótko na średnich obrotach, następnie szybko zagnieć ciasto. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij dosyć dokładnie, żeby ciasto miało ładny kształt. Odetnij wystające brzegi. Nakłuj ciasto widelcem, żeby nie wyrosło i włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C około 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Podpieczony spód wyjmij i pozwól mu odpocząć przez 15 minut.
W tym czasie zmiksuj składniki bazy i upraż orzechy na suchej patelni – przez kilka minut, na małym ogniu. Na spód tarty wyłóż cukinię pokrojoną w plastry, uprażone orzechy, posyp tymiankiem oraz serem startym na tarce. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz tak długo aż baza się zetnie i nie będzie surowa – powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.
Tagi: cukinia, jajka, orzechy włoskie, ser kozi, śmietana kremówka, tarta, tymianek, Walentynki, żółtko
Ale smacznie się prezentuje.
Inspirowane smakiem, dziękuję
Naprawde bardzo pysznie wygląda Olu.

Majanko, też tak sądzę. I jeszcze do tego pysznie smakuje
Olu jak dla mnie jesteś Mistrzynią tart wytrawnych … pieczesz je po mistrzowsku:)
Jolu, bardzo dziękuję i cieszę się, że tak uważasz. To prawda, że bardzo lubię takie tarty, dużo ich piekę i gościom bardzo smakują
Bardzo smakowita. I widzę moje ulubione talerze :)).
Evitaa, te talerze stały się też naszymi ulubionymi
super danie, ale… ma jedna wade – za szybko sie skonczylo…
Mężu, znowu to samo…

Zrobię Ci flaczki albo wątróbkę, to nie zniknie wcale
Cieszę się, że Ci tarta smakowała!
Te fotki zaatakowały mi ślinianki
Wybredny, no to do dzieła
spód wychodzi super. Ja nie miałam koziego sera, więc dałam zwykłą Goudę
osobą, które ograniczają spożycie tłuszczu podpowiem, że kremówkę można śmiało zastąpić jogurtem naturalnym (u mnie 3,5%)a masło margaryną, też wychodzi mega smacznie
Poza tym gorąco polecam dodanie ulubionych ziół, to już w ogóle niebo w gębie. Dziękuję za pomysł Pani Olu 
Zabcia, dzięki za Twoje propozycje modyfikacji. Zapewne znajdą się osoby, którym przydadzą się te informacje