Smażone kurki ze szpinakiem to pomysł na proste i szybkie codzienne danie. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków puree. Szpinak jest bardzo zdrowy, ale potrzebuje czegoś wyrazistego w smaku do towarzystwa. W sezonie grzybowym warto łączyć go z kurkami, prawdziwkami lub innymi ulubionymi grzybami. Poza sezonem można przygotować podobne danie zastępując kurki pieczarkami.
Smażone kurki ze szpinakiem
- 2 duże garście kurek (lub prawdziwków, pieczarek itp)
- 2 duże garście liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- pół kg ziemniaków
- 1/4 szkl mleka
- 30 g masła
Ziemniaki puree. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ugnieć tłuczkiem, dodaj roztopione w rondelku masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
Kurki ze szpinakiem. Kurki umyj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz dokładnie na papierowym ręczniku. Większe przekrój na pół lub na 4 części. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj kurki i smaż na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. Kiedy będą już zrumienione, dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i poczekaj chwilę aż liście odparują sok i delikatnie przywiędną. Nie dopuść do ich przypalenia.
Tagi: kurki, szpinak, ziemniaki
Oj, zjadlabym 🙂
Beatko, przyjeżdżaj! Zrobię jeszcze raz 🙂
Kachana jestes 🙂
Zaśliniłam monitor! 😀 Doskonałe połączenie smaków!
No to już zostaw monitor i kup dziś te dwa składniki: szpinak i kurki 😉 Daj znać jak wyszło, jeśli zrobisz 🙂