Takie roladki są fajne, bo po pierwsze: smakują jak pizza, po drugie: można wziąść jedną w rękę i zjeść bez obawy, że farsz nam spadnie. Bardzo polecam na spotkanie z przyjaciółmi.
Podobne przepisy: Pizza, Pizza hawajska, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami pieczonymi, Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem, Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i ricottą.
Roladki z pizzy
Ciasto
- 10 dkg drożdży
- 400 g mąki
- pół szkl wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru (najlepiej pudru, ale nie koniecznie)
Farsz I:
- pieczarki
- czosnek
- natka pietruszki
- mozzarella
Farsz II:
- przecier pomidorowy + odrobina cukru + sól + zmiażdżony ząbek czosnku
- mozzarella
- szynka – najlepiej surowa lub wędzona
- żółty ser
- oregano
Wodę lekko podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wymieszaj drożdże z cukrem, łyżką mąki i łyżką wody. Odstaw w ciepłe miejsce, np. do zlewu z nalaną ciepłą wodą lub do piekarnika ustawionego na minimalne grzanie (trzeba uważać, żeby całość nie wykipiała). Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, trochę wody (nie całą, bo może się okazać, że do Twojej mąki i przy aktualnej pogodzie wystarczy mniejsza ilość wody), oliwę, sól. Wyrób ciasto. Ma być elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli ciasto wyszło zbyt rzadkie – dodaj mąkę; jeśli zbyt gęste – dodaj wodę. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pilnuj, żeby nie było chłodno w kuchni. Po upływie pół godziny ciasto powinno podwoić objętość. Znowu wyrabiaj ciasto. Potem cienko je rozwałkuj. Z tej ilości mi wychodzą dwa duże placki. Blachę wyłóż pergaminem lub posyp mąką lub posmaruj oliwą – każdy z tych sposobów jest dobry i ma swoich zwolenników 🙂
Teraz czas na nadzienie. Pierwszy farsz wykonaj wg przepisu na farsz z pieczarek. Farsz rozłóż na placku, a na to połóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Drugi farsz zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Przecier pomidorowy wymieszaj z cukrem, solą, czosnkiem i ewentualnie odrobiną wody. Przecier rozsmaruj na placku. Na tym rozłóż plastry mozzarelli, potem plastry szynki. Wszystko posyp startym żółtym serem i oregano.
W przypadku roladek ciasto rozwałkuj na prostokąty. Farsz połóż wzdłuż dłuższego boku placka. Potem wszystko zwiń jak roladę. Teraz pokrój roladę na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układaj na blasze pionowo. Niezbyt ściśle, bo jeszcze urosną. Piecz przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejsz temperaturę do 200-210°C i piecz jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Ja ustawiam piekarnik na grzanie górne i dolne.
Tagi: czosnek, dla dzieci, farsz, mozzarella, natka pietruszki, oregano, pieczarki, pizza, przecier pomidorowy, ser żółty, szynka
[…] ciasto wg przepisu. Pomidory sparz (zalej na minutę wrzątkiem), obierz i pokrój na plasterki. Oliwki pokrój na […]
[…] przepisy: Pizza hawajska, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami […]
[…] przepisy: Pizza, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami […]
[…] składniki i dobrze tu smakuje. Podobne przepisy: Farsz z pieczonych warzyw, Pizza, Pizza hawajska, Roladki z pizzy z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe. Polecamy wino: do roladek z warzywami polecamy Chianti oraz młodą […]
[…] mi osobiście to nie przeszkadza). Zajrzyj też do przepisów na roladki z pieczonymi warzywami, roladki z pizzy z nadzieniem pieczarkowym i nadzieniem z szynką i serem lub do przepisu na pizzę z różnymi nadzieniami, w którym opisuję szczegółowo jak zrobić […]
Wyglądają smacznie – dziś robię na kolację 🙂 – pozdrawiam gorąco
Iwona, świetnie. Kolacja z takimi roladkami to bardzo dobry pomysł!
10 dkg drożdzy?
Edyta, tak, tyle kiedyś dawałam. Ostatnio skłaniam się ku mniejszej ilości, raczej 2-3 dkg świeżych lub torebka suszonych.