Po gotowaniu z szefem kuchni Knorra ośmieliłam się do ryb. Po samodzielnym przyrządzeniu tego szczupaka stwierdzam, że chętnie wykonam dalsze rozpoznanie rybnego świata 🙂 Mięso szczupaka po ugotowaniu było delikatne, ale jędrne. Bardzo mi odpowiadał tutaj – jako dodatek – mój ulubiony sos beszamelowy, tym razem w wersji z koperkiem.
Szczupak na parze w sosie koperkowym
- 3-4 filety ze szczupaka
- kawałek skórki z cytryny
- sok z połowy cytryny
Beszamel:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 3 szkl mleka
- sól, biały pieprz
- koperek
Do wody w garnku do gotowania na parze dodaj skórkę z cytryny. Szczupaka gotuj na parze przez 25-30 minut.
Beszamel: wykonaj wg przepisu na beszamel. Po wyłączeniu ognia, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Rybę ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny, polej sosem.
Zostaw komentarz