Sałatka śledziowa to sposób na podanie śledzia osobom, które za tą rybą nie przepadają. Ziemniaki, domowy majonez i koperek znakomicie łagodzą wyrazisty śledziowy smak. Piklowana czerwona cebula jest super dodatkiem smakowym.

Ten i inne przepisy poznałam na konferencji prasowej i warsztatach podsumowujących kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Kampania prowadzona jest przez Fundację WWF Polska oraz Fundację Szkoła na Widelcu, a warsztaty poprowadził Grzegorz Łapanowski. Pod przepisem możecie zobaczyć jakie jeszcze potrawy przygotowaliśmy oraz dowiedzieć się jakie ryby można kupować bez obawy o ich wyginięcie i naruszenie równowagi biologicznej mórz i oceanów.

Warsztaty rybne - sałatka śledziowa z ziemniakiem

Sałatka śledziowa z ziemniakami i domowym majonezem

  • 300 g filetów śledziowych
  • 8 ziemniaków

Cebula piklowana:

  • 2 czerwone cebule
  • 200 ml octu winnego
  • 200 g cukru brązowego
  • 400 ml wody
  • 6 goździków

Sos:

  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml domowego majonezu – przepis niżej
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz

Domowy majonez:

  • żółtko
  • łyżka musztardy
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Cebula piklowana. Do garnka wlej ocet, oraz wodę, dodaj cukier i goździki. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Cebule obierz i pokrój w grube pióra, sparz we wrzątku, a następnie wrzuć do przygotowanej zalewy i odstaw na 3 godziny.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź i pokrój w średnią kostkę.

Domowy majonez. Żółtko, musztardę i sok z cytryny zmiksuj blenderem. Cienkim strumieniem dolewaj olej, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą pieprzem i cukrem do smaku.

Sos. Wymieszaj musztardę z miodem, majonezem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu układaj ziemniaki wymieszane z sosem, kawałki śledzia, a na wierzchu piklowaną cebulę.

 

Jakie ryby na obiad?

Zobacz poniższe zestawienie (kliknij aby powiększyć).

Jaka ryba na obiad

Zobacz jakie jeszcze potrawy przygotowaliśmy na warsztatach.

Karp disco panko z kolorowymi majonezami

Warsztaty rybne - karp disco panko z kolorowymi majonezamiWarsztaty rybne - karp disco panko z kolorowymi majonezami

Przegrzebki z groszkiem i pieczarkami

Warsztaty rybne - przegrzebki z groszkiem i pieczarkami

Czarniak gotowany w mleku z młodą kapustą, wędzonym masłem i grillowaną cytryną

Warsztaty rybne - czarniak gotowany w mleku z młodą kapustą, wędzonym masłem i grillowaną cytryną

Sardynki smażone na różne sposoby

Warsztaty rybne - sardynki smażone na różne sposobyWarsztaty rybne - sardynki smażone na różne sposobyWarsztaty rybne z Grzegorzem ŁapanowskimWarsztaty rybne z Grzegorzem Łapanowskim

Tagi: , , , , , , ,