Po gotowaniu z szefem kuchni Knorra ośmieliłam się do ryb. Po samodzielnym przyrządzeniu tego szczupaka stwierdzam, że chętnie wykonam dalsze rozpoznanie rybnego świata 🙂 Mięso szczupaka po ugotowaniu było delikatne, ale jędrne. Bardzo mi odpowiadał tutaj – jako dodatek – mój ulubiony sos beszamelowy, tym razem w wersji z koperkiem.


Szczupak na parze w sosie koperkowym

  • 3-4 filety ze szczupaka
  • kawałek skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Beszamel:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 szkl mleka
  • sól, biały pieprz
  • koperek

Do wody w garnku do gotowania na parze dodaj skórkę z cytryny. Szczupaka gotuj na parze przez 25-30 minut.
Beszamel: wykonaj wg przepisu na beszamel. Po wyłączeniu ognia, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Rybę ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny, polej sosem.

Tagi: , , , , ,