To jest jedno z pierwszych dań głównych jakie zrobiłam sama. Dość łatwe, a jednocześnie efektowne. Dobry pomysł na świąteczny obiad. Przepis dostałam od moich rodziców (Tata przyprawia, Mama piecze). Dodaję sporo przypraw. Jeśli którejś nie masz, to ją pomiń i tak mięso będzie pyszne :)

Bardzo lubię do takiego schabu podawać Jabłka duszone z miodem i tymiankiem.

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab ze śliwką pomarańczowo-korzenny Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy kurczak.


Schab pieczony ze śliwką i morelą

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • paczka śliwek kalifornijskich
  • paczka suszonych moreli
  • cebula i/lub boczek (surowy, wędzony, parzony – co kto lubi)
  • oliwa
  • sól czosnkowa lub czosnek granulowany
  • pieprz
  • papryka mielona
  • odrobina pieprzu kajeńskiego
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk

Mięso umyj. Wbij długi wąski nóż (np. do filetowania) przez  środek wzdłuż mięsa. Potem wbij nóż z przeciwnej strony starając się, aby oba otwory spotkały się i utworzyły tunel wzdłuż całego kawałka. Następnie zrób obok drugi tunel. Do jednego tunelu wkładaj śliwki, do drugiego morele. Do naczynia żaroodpornego, w którym upieczesz mięso wlej oliwę i rozsmaruj ją na całym dnie. Posyp równomiernie wszystkimi przyprawami. Obtocz mięso w oliwie z przyprawami. Całe naczynie z mięsem wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Potem obsmaż mięso na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoto z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż plastry cebuli. Na tym ułóż mięso. Na wierzchu obłóż plastrami boczku. Wszystko można związać sznurkiem, żeby boczek nie spadł w czasie pieczenia. Obok można położyć kości odcięte od schabu – mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Naczynie zamknąć pokrywką lub szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odczekaj 15 minut – mięso wchłonie soki do środka. Najlepiej pokroić pieczeń, kiedy zupełnie przestygnie. Potem ułóż plastry w naczyniu do zapiekania, polej oliwą, przykryj folią aluminiową i podpiecz pół godziny w 220°C.