Tego kurczaka piekłam już wiele razy i nigdy się na nim nie  zawiodłam. Gościom zawsze smakuje 🙂 Dziś zagościł na naszym stole z okazji Dnia Czosnku. Danie to jest bardzo aromatyczne – właśnie takie jak lubię. Znajdziesz tu aromat czosnku, cytryny, tymianku i białego wina. Nigella proponuje podać to mięso z sałatą pieczoną, której ja tym razem nie zrobiłam. Pewnie niedługo upiekę i zamieszczę tutaj, bo z całą pewnością warto! My do kurczaka jedliśmy ziemniaki pure i sałatę z żurawiną.
Uwaga: to mięso ma długi czas pieczenia!

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczonaLimonkowy kurczak, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy dla dzieci.

Cytrynowy kurczak Nigelli

Kurczak cytrynowy Nigelli

Cytrynowy kurczak Nigelli

  • 8 podudzi kurczaka ze skórą
  • ja daję też 2 piersi kurczaka ze względu na dzieci (zmniejszam ilość podudzi)
  • 2 główki czosnku – całe ząbki, nieobrane
  • cytryna pokrojona w ósemki
  • listki świeżego tymianku (dałam łyżeczkę suszonego)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 150 ml białego wina

Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. Piecz 2 godziny w 180°C (ja zwykle skracam do półtorej godziny). Potem zdejmij folię i piecz jeszcze 40 minut w 230°C (skracam do 20 minut).

Tagi: , , , , , , , ,