To jest jedno z pierwszych dań głównych jakie zrobiłam sama. Dość łatwe, a jednocześnie efektowne. Dobry pomysł na świąteczny obiad. Przepis dostałam od moich rodziców (Tata przyprawia, Mama piecze). Dodaję sporo przypraw. Jeśli którejś nie masz, to ją pomiń i tak mięso będzie pyszne 🙂
Bardzo lubię do takiego schabu podawać Jabłka duszone z miodem i tymiankiem.
Inne przepisy na mięso pieczone: Schab ze śliwką pomarańczowo-korzenny, Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy kurczak.
Schab pieczony ze śliwką i morelą
- 1,5 kg schabu bez kości
- paczka śliwek kalifornijskich
- paczka suszonych moreli
- cebula i/lub boczek (surowy, wędzony, parzony – co kto lubi)
- oliwa
- sól czosnkowa lub czosnek granulowany
- pieprz
- papryka mielona
- odrobina pieprzu kajeńskiego
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- lubczyk
Mięso umyj. Wbij długi wąski nóż (np. do filetowania) przez środek wzdłuż mięsa. Potem wbij nóż z przeciwnej strony starając się, aby oba otwory spotkały się i utworzyły tunel wzdłuż całego kawałka. Następnie zrób obok drugi tunel. Do jednego tunelu wkładaj śliwki, do drugiego morele. Do naczynia żaroodpornego, w którym upieczesz mięso wlej oliwę i rozsmaruj ją na całym dnie. Posyp równomiernie wszystkimi przyprawami. Obtocz mięso w oliwie z przyprawami. Całe naczynie z mięsem wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Potem obsmaż mięso na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoto z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż plastry cebuli. Na tym ułóż mięso. Na wierzchu obłóż plastrami boczku. Wszystko można związać sznurkiem, żeby boczek nie spadł w czasie pieczenia. Obok można położyć kości odcięte od schabu – mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Naczynie zamknąć pokrywką lub szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odczekaj 15 minut – mięso wchłonie soki do środka. Najlepiej pokroić pieczeń, kiedy zupełnie przestygnie. Potem ułóż plastry w naczyniu do zapiekania, polej oliwą, przykryj folią aluminiową i podpiecz pół godziny w 220°C.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, bazylia, boczek, cebula, czosnek, dla alergików, lubczyk, morele, oregano, papryka, pieprz kajeński, schab, śliwki kalifornijskie, Walentynki, Wielkanoc
[…] przesłała mi wrażenia z pieczenia schabu ze śliwką i morelą, który na stałe wszedł do jej domowego […]
[…] są krótko duszone na maśle z miodem i tymiankiem. Wspaniałe połączenie! Lubię podawać je do Schabu ze śliwką i morelą lub Schabu ze śliwką pomarańczowo-korzennego. Wpis bierze udział w akcji “Kuchnia […]
[…] tym razem przepis. I robię to z prawdziwą przyjemnością Inne moje ulubione dania mięsne: Schab ze śliwką, Polędwiczki ze śliwką kalifornijską, Lazania z sosem bolońskim, Wołowina po flamandzku, […]
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy […]
[…] bierze udział w akcji: “Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009″ . Podobne przepisy: Schab ze śliwką i morelą, Schab pieczony, na Boże […]
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Cytrynowy kurczak Nigelli, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy […]
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Cytrynowy kurczak Nigelli, Kurczak w karmelu, Limonkowy kurczak […]
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Cytrynowy kurczak Nigelli, Limonkowy kurczak , Kurczak […]
Super przepis, myślę że 1,5 godz w piekarniku wystarczy spokojnie. Włożyłam termosondę do mięsa po 1,5 godz mięso miało temp 85 stopni a w instrukcji jest napisane że 70 stopni to już jest dobrze wypieczone. Teraz podpiekam plastry jak w przepisie z oliwą, trochę podlałam je też tym sosem od pieczenia, nie wiem czy to dobrze. Mam nadzieję że będzie ok 🙂
Pewnie wystarczy 1,5 h, szczególnie przy użyciu termoobiegu. Moi rodzice i ja lubimy mięsa dobrze wypieczone.
Zdecydowanie dobrze, że podlałaś plastry sosem z pieczenia 🙂 Bo ten sos jest super!
Wyglada i brzmi niesamowicie…ale mam jedno pytanie(jako nie czuje sie w kuchni jak ryba w wodzie)jezeli juz wyciagne miesko z piekarnika i pokroje w plastry to nie bedzie za suche jezeli wstawie je do piekarnika na kolejne pol godziny?pozdrawiam serdecznie:)
Patrycjo, zakładam że w naczyniu, w którym piekło się mięso, pozostał jeszcze sos. Możesz dolać do niego trochę oliwy, jeśli wydaje Ci się, że sosu jest za mało. Na tym ułóż plastry mięsa i znów polej trochę oliwą. No i pamiętaj o przykryciu mięsa folią aluminiową na czas pieczenia. Ja lubię mięso dość mocno przypieczone. Jeśli Ty wolisz wilgotne i nie zrumienione, możesz dodać też trochę wody przed podpiekaniem plastrów mięsa – wtedy mięso będzie jak duszone.
Dziekuje slicznie:)wyprobuje w niedziele!!!
Świetnie! W takim razie czekam na Twoją relację z pieczenia 🙂
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Limonkowy […]
Witam, a mam pytanie czy namacza się śliwki i morele przed nadziewaniem schabu?
Sylwiusz, ja nie namaczam. Podejrzewam, że namoczone dałyby gorszy efekt. No, chyba że namaczasz w winie 😉
A jak by to wyszło piec w rękawie? Tak samo cebula na dole jak w naczyniu żaroodpornym? Bo wydaje mi się,że mięso w ten sposób byłoby bardziej soczyste,ewentualnie przed koncem pieczenia odciąć by się przypiekło z wierzchu?
Monia, w rękawie też oczywiście można upiec taki schab. Dokładnie tak jak to opisałaś: cebula na spodzie, pod koniec rozciąć, żeby się przypiekło 🙂
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy kurczak, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy dla […]
swietnie to wszystko wyglada i tak sie napalilam na to miesko ze koniecznie musze jutro uzupelnic lodowke i rozruszac piekarnik
mam nadzieje ze nie spieprze dzieki za przepis
Otylia, nie spieprz 😉
Powodzenia! I daj znać jak Ci poszło 🙂
Witam,
w jakim winie najlepiej namoczyć owoce?
Czy do marynaty również dodać troszkę wina?
Pozdrawiam.
MissiSissi, ja nie namaczam owoców w winie. Do mięsa wkładam takie prosto z opakowania. Tak, do marynaty można dolać wina 🙂
I jak najbardziej, sosem z pieczeni można polać mięso na talerzu.
A własnie czy podawać z tym uzyskanym sosem?
Super przepis.
Jolu, też tak uważam. My bardzo go lubimy 🙂
[…] do dań z wieprzowiny czy wołowiny, np. schab ze śliwką lub medaliony ze schabu w sosie […]