Obiady z chudym mięsem i dużą ilością warzyw to dla mnie najlepsze rozwiązanie na początek jesieni. Jeżeli takie danie może dodatkowo cieszyć kolorami, to cudownie. Indyk, dynia i por to moim zdaniem bardzo harmonijny zestaw. Dynia jest słodka i trochę mdła, a skarmelizowany por nadaje wyrazistości daniu.
Indyk z pieczoną dynią i duszonym porem
- kg dyni
- papryka – najlepiej po kawałku w różnych kolorach
- 2 marchewki
- duży por
- łyżeczka tymianku
- kg indyka
- sól, pieprz
- oliwa
Pieczona dynia. Dynię pokrój w grubą kostkę (o boku 3-4 cm). Marchewki obierz i przekrój. Paprykę pokrój na kawałki, usuwając pestki. Warzywa rozłóż na blasze posmarowanej oliwą i posyp solą. Możesz skropić odrobiną oliwy. Piecz w 200°C przez 20-30 minut. Wystudź i pokrój marchewkę i paprykę w drobną kostkę, a dynię w większą.
Indyk smażony na wodzie. Indyka umyj i osusz. Posyp solą. Na patelnię wlej 3 łyżki wody, łyżeczkę oliwy i przełóż indyka. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy woda wyparuje, a spód mięsa lekko się zarumieni, dolej znowu 2 łyżki wody, poczekaj chwilę aż woda rozpuści smakowite „przypieczonki” z dna i obtocz w niej mięso, pozostawiając je teraz na drugiej stronie. Przykryj pokrywką i poczekaj aż woda ponownie odparuje. Znowu dolej wodę i obtocz mięso. Powtarzaj te czynności, smażąc indyka przez 20 minut. Odstaw patelnię z ognia i pozostaw na kilka minut pod przykryciem. Następnie pokrój mięso w kostkę.
Duszony por. Pora umyj i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, przełóż pora, dodaj tymianek i sól. Smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj. Por ma się zeszklić i leciutko zarumienić.
Na talerzu ułóż pora, a na nim kawałki indyka. Obok ułóż pieczone warzywa.
Tagi: dynia, marchewka, oliwa, papryka, pierś indyka, por, tymianek
a jak ładnie podane, Olu! mniam.
pyszna propozycja, bardzo gustowna.
Karmel-itka, postarałam się ładnie podać 🙂 Bardzo mi się podoba taki kolorowy talerz pyszności 🙂
Uczta dla oka na dzień dobry, a potem, znając Twoje przepisy, dla podniebienia 🙂
Zgadza się, dla podniebienia z całą pewnością też jest to uczta.
Dzięki za miłe słowa 🙂
ale smacznie wygląda 😉
[…] Indyka usmaż na wodzie jak w tym przepisie. […]
[…] macie czasami chęć urozmaicić swoje kanapki? Ja owszem Przechodziłam już zachwyt nad indykiem smażonym na wodzie i nad pasztetem bez pieczenia. Teraz przyszedł czas na kolejne […]