Obiady z chudym mięsem i dużą ilością warzyw to dla mnie najlepsze rozwiązanie na początek jesieni. Jeżeli takie danie może dodatkowo cieszyć kolorami, to cudownie. Indyk, dynia i por to moim zdaniem bardzo harmonijny zestaw. Dynia jest słodka i trochę mdła, a skarmelizowany por nadaje wyrazistości daniu.

Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem

Indyk z pieczoną dynią i duszonym porem

  • kg dyni
  • papryka – najlepiej po kawałku w różnych kolorach
  • 2 marchewki
  • duży por
  • łyżeczka tymianku
  • kg indyka
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pieczona dynia. Dynię pokrój w grubą kostkę (o boku 3-4 cm). Marchewki obierz i przekrój. Paprykę pokrój na kawałki, usuwając pestki. Warzywa rozłóż na blasze posmarowanej oliwą i posyp solą. Możesz skropić odrobiną oliwy. Piecz w 200°C przez 20-30 minut. Wystudź i pokrój marchewkę i paprykę w drobną kostkę, a dynię w większą.

Indyk smażony na wodzie. Indyka umyj i osusz. Posyp solą. Na patelnię wlej 3 łyżki wody, łyżeczkę oliwy i przełóż indyka. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy woda wyparuje, a spód mięsa lekko się zarumieni, dolej znowu 2 łyżki wody, poczekaj chwilę aż woda rozpuści smakowite „przypieczonki” z dna i obtocz w niej mięso, pozostawiając je teraz na drugiej stronie. Przykryj pokrywką i poczekaj aż woda ponownie odparuje. Znowu dolej wodę i obtocz mięso. Powtarzaj te czynności, smażąc indyka przez 20 minut. Odstaw patelnię z ognia i pozostaw na kilka minut pod przykryciem. Następnie pokrój mięso w kostkę.

Duszony por. Pora umyj i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, przełóż pora, dodaj tymianek i sól. Smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj. Por ma się zeszklić i leciutko zarumienić.

Na talerzu ułóż pora, a na nim kawałki indyka. Obok ułóż pieczone warzywa.

Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem 2Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem 1

Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem 00

Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem 0

 

Tagi: , , , , , ,