Połączenie zielonych szparagów i pieczonych buraków jest pyszne! Jeśli podamy je na spodzie z ciasta francuskiego, to mi nie potrzeba już nic więcej. Tym razem dodatkowo mozzarella i baza jajeczna sprawiają, że danie jest sycące, choć nadal dość lekkie.
Oczywiście najlepiej wykorzystać buraki upieczone przy innej okazji. W naszym domu często w sobotę, czyli w dniu zakupów na targu, pieczemy blachę warzyw. Jeśli coś zostanie, to z przyjemnością wykorzystuję takie pieczone warzywa do innych dań.
Niedawno pokazywałam połączenie szparagów i buraków z kaszą gryczaną. A może masz ochotę przejrzeć wszystkie moje tarty?
Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim
- kawałek ciasta francuskiego
Farsz:
- kilkanaście zielonych szparagów
- 2 pieczone buraki
- mozzarella
- pół małej czerwonej cebuli
- łyżka oliwy
Baza:
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 12% lub 18%
- sól, pieprz
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki (około 1/3 długości) i obierz. Jeśli potrzebujesz, zajrzyj do filmu z instrukcją jak przygotować szparagi. Buraki i mozzarellę pokrój na plastry grubości pół centymetra. Cebulę posiekaj i przesmaż na oliwie, na małym ogniu pod przykryciem.
Na blasze wyłożonej papierem do wypieków rozłóż ciasto francuskie, formując niezbyt wysokie brzegi. Na cieście rozłóż cebulę, szparagi, buraki i mozzarellę. Składniki bazy zmiksuj i wylej na farsz.
Piecz w 180°C aż do ścięcia bazy i lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli przez około 20 minut.
Tagi: buraki, cebula, ciasto francuskie, jajka, mozzarella, oliwa, śmietana, szparagi, tarta
Zostaw komentarz