Połączenie zielonych szparagów i pieczonych buraków jest pyszne! Jeśli podamy je na spodzie z ciasta francuskiego, to mi nie potrzeba już nic więcej. Tym razem dodatkowo mozzarella i baza jajeczna sprawiają, że danie jest sycące, choć nadal dość lekkie.

Oczywiście najlepiej wykorzystać buraki upieczone przy innej okazji. W naszym domu często w sobotę, czyli w dniu zakupów na targu, pieczemy blachę warzyw. Jeśli coś zostanie, to z przyjemnością wykorzystuję takie pieczone warzywa do innych dań.

Niedawno pokazywałam połączenie szparagów i buraków z kaszą gryczaną. A może masz ochotę przejrzeć wszystkie moje tarty?

Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim

Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim

  • kawałek ciasta francuskiego

Farsz:

  • kilkanaście zielonych szparagów
  • 2 pieczone buraki
  • mozzarella
  • pół małej czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy

Baza:

  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki (około 1/3 długości) i obierz. Jeśli potrzebujesz, zajrzyj do filmu z instrukcją jak przygotować szparagi. Buraki i mozzarellę pokrój na plastry grubości pół centymetra. Cebulę posiekaj i przesmaż na oliwie, na małym ogniu pod przykryciem.

Na blasze wyłożonej papierem do wypieków rozłóż ciasto francuskie, formując niezbyt wysokie brzegi. Na cieście rozłóż cebulę, szparagi, buraki i mozzarellę. Składniki bazy zmiksuj i wylej na farsz.

Piecz w 180°C aż do ścięcia bazy i lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli przez około 20 minut.

Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim 1Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim 2Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim 3Zielone szparagi i buraki pieczone na cieście francuskim 4

 

Tagi: , , , , , , , ,