To dobry pomysł, jeśli potrzebujesz sycącego obiadu. Farsz możesz zmienić w zależności od potrzeby, na przykład na mięsny.
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
- farsz z pieczarek
- ziemniaki
- masło
- żółty ser
- bułka tarta
- ew. oregano
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła i wysyp bułką tartą. Na dnie naczynia ułóż pure z ziemniaków z masłem. Na tym rozłóż farsz z pieczarek. Wszystko posyp startym żółtym serem. Jeśli chcesz uzyskać miły aromat w trakcie pieczenia i ciekawszy smak w efekcie końcowym, wierzch zapiekanki delikatnie posyp oregano. Zapiecz w 220°C przez 10 minut. Jeśli składniki na zapiekankę były ostudzone, to zapiekaj dłużej, zmniejszając – w razie zbyt mocnego przypieczenia sera – temperaturę.
Tagi: bułka tarta, farsz, oregano, ser żółty
Zostaw komentarz