Zapiekanka warzywna ułożona na kształt lazanii. Kiedy dzieci proszą o lazanię z sosem bolońskim, a mama nie ma ochoty na taką bombę kaloryczną, to trzeba wymyślić lekką i smaczną lazanię fit. Tak właśnie się stało i lazania okazała się bardzo smaczna. Moja siostra, która się nie odchudza i oczekuje zjedzenia u mnie czegoś smakowitego, pochwaliła to danie, więc mi już niczego więcej nie trzeba 🙂
W charakterze płatów lazanii wystąpiły tu plastry dyni. Natomiast sos powstał z mleka kokosowego, zmiksowanego z migdałami i przyprawami. W warstwie farszu pojawiły się cukinia, marchewka, pieczarki, cebula i natka pietruszki. Ta ilość warzyw sprawiła, że danie było bogate w różne smaki i aromaty.
Wegańska lazania bezglutenowa
- 300 g dyni
- 2 łyżki oliwy
Farsz:
- 5 pieczarek
- cukinia
- marchewka
- mała cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
Sos:
- śmietanka zebrana z 400 ml mleka kokosowego
- garść migdałów
- płaska łyżeczka czubrycy zielonej
- pół łyżeczki curry
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- ew. sól do smaku
- łyżka oliwy
Dynię obierz, wyrzuć farfocle, a miąższ pokrój na cienkie plastry. Pieczarki, marchew i cukinię oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
Sos. Migdały zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksuj.
Do naczynia do zapiekania wlej oliwę. Na dnie ułóż plastry dyni. Na nich rozłóż farsz: cukinię, marchewkę, pieczarki, cebulę i natkę. Polej sosem i przykryj kolejną warstwą plastrów dyni. Wyłóż farsz, polej sosem, rozłóż następną warstwę plastrów dyni. Układaj na przemian: warstwę plastrów dyni, farsz i sos aż do wyczerpania składników lub osiągnięcia wysokości naczynia. Na wierzchu powinny znaleźć się plastry dyni polane sosem.
Piecz w 180°C przez 30 minut.
Tagi: cebula, cukinia, curry, czubryca, dynia, lazania, marchewka, migdały, mleko kokosowe, natka pietruszki, pieczarki, pieprz kajeński
Kreatywnie i pysznie 🙂 ja w tym roku dyniowy przerób mam nieprawdopodobny, pewnie i ten przepis wypróbuję.
Evi, dynia to generalnie wdzięczny temat. A ten oryginalny przepis gorąco polecam! 🙂
Jakie piękne, pyszne i ciekawe danie! Musimy je koniecznie wypróbować! Super pomysł! Pozdrawiam i ściskam. K
Kram, wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało 🙂