Topinambur to warzywo podobne w smaku i wyglądzie (brązowa skórka, jasne wnętrze) do ziemniaka, ale mające dodatkowy lekko orzechowy posmak. Jest pyszny w wersji smażonej lub pieczonej. Najlepiej z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Może być dodatkiem do dań obiadowych, zamiast ziemniaków, pasuje też do chłodnika z botwinki. Świetny jako samodzielna przekąska!
Topinambur pieczony
- 500 g topinamburów
- kilka ząbków czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- sól
Topinambury wyszoruj, nie obieraj. Każdy przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki, jeśli jest grubszy. Blachę wyłóż papierem do wypieków lub folią teflonową. Rozłóż topinambury, ułóż nieobrane ząbki czosnku, polej oliwą i posyp rozmarynem oraz solą.
Piecz w 200°C przez 25-35 minut.
Upieczone ząbki czosnku są miękkie i tworzą gęstą pastę, którą można wyciskać na topinambury.
Zobacz też:
Przepiórka flambirowana z topinamburem
Chłodnik z botwinki, wegański, z warzywami pieczonymi
Tagi: czosnek, rozmaryn, topinambur
Zostaw komentarz