Jeszcze jedna tarta do kompletu tart na tej stronie. Jakoś nie mogę się powstrzymać i bardzo często je piekę. Tą piekłam dość dawno, z okazji odwiedzin Kuchareczki. Wersja z cukinią jest dość delikatna, łagodna w smaku. Charakteru nadają jej orzechy i ser kozi.
fot. Kuchareczka
Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi
[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz
Farsz:
- 2 cukinie
- łyżka oliwy
- 50 g orzechów włoskich
- 200 g sera koziego
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Cukinię zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Smaż na oliwie, pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia i poczekaj aż wystygnie. Dodaj orzechy delikatnie uprażone na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu) oraz ser pokrojony w kostkę. Na podpieczony spód wyłóż cukinię z orzechami i serem. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz aż baza się zetnie i nie będzie surowa. Powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.
fot. KuchareczkaTagi: cukinia, gałka muszkatołowa, jajka, orzechy włoskie, ser kozi, śmietanka, tarta
Mniam, bardzo apetyczna tarta!:)
Pozdrowienia Olu:)
Majanko, miło mi, że Ci się podoba 🙂 Buziaki Ci przesyłam.
mmm… smakowicie wygląda 😉
Zapraszam do mnie na dwa nowe wpisy
wypieki-agi.bloog.pl
Pierniczek, dzięki 🙂
Olu, już dawno miałam spytać gdzie kupujesz ten ser kozi w ilościach chyba hurtowych?:)
Aniu, w naszym najbliższym sklepie osiedlowym. I kupuję w ilościach niewielkich, prawie jak przyprawę 🙂
Dziękuje za miły komentarz 😉
POZDRAWIAM pierniczek65
wypieki-agi.bloog.pl
ależ apetycznie wygląda ta tarta…;) to ja porywam kawałeczek:)
Izaa, porywaj, będzie mi bardzo miło.
[…] Pożywne i lekkie jednocześnie. Taki omlet często smażę sobie, gdy zostanie mi trochę farszu z tarty z cukinią, serem kozim i orzechami. Jednak wart jest tego, aby specjalnie dla niego skarmelizować sobie cukinię z dodatkami. Warzywa […]
[…] też druga wersja tej tarty, z delikatnie karmelizowaną […]