Druga włoska tarta, którą Wam przedstawiam, jest całkiem podobna do pierwszej 🙂 Moim zdaniem smaczniejsza, ale to już kwestia gustu. Zielone szparagi pięknie się prezentują w tarcie i są przepyszne.
Ten wpis bierze udział w akcjach: Afrodyzjaki i Zdrowie na talerzu.
Polecamy wino: do tarty z zielonymi szparagami proponujemy Pinot Noir lub młode i bardzo delikatne Cabernet Sauvignon.
Tarta włoska z zielonymi szparagami (torta salata con asparagi verdi)
Spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła, najlepiej z zamrażalnika
- szczypta soli
- pół lub trochę więcej szkl zimnej wody
Baza:
- 2 jajka
- opakowanie 250 g sera ricotta (zamiast części sera można dodać jogurt naturalny lub śmietanę 18%)
- sól i pieprz
Nadzienie:
- kilka zielonych szparagów
Spód i bazę wykonaj tak jak w przepisie na Tartę włoską z białymi szparagami i szynką. Odkrój zdrewniałe części szparagów (około 1/3 długości). Pozostałe części pokrój na kilkucentymetrowe kawałki (zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować) i rozłóż na podpieczonym spodzie. Polej bazą i piecz w temperaturze 180°C przez kolejne 15-20 minut.
Zostaw komentarz