To kolejna wersja moich roladek z cukinią grillowaną. Roladki z oscypkiem są bardzo wyraziste. Te roladki są kremowe i aksamitne. Znacznie delikatniejsze. Łatwo możesz wykonać oba rodzaje, a każdy będzie mógł wybrać wersję dla siebie 🙂
Wpis bierze udział w akcji Cukiniowy sierpień.
Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i ricottą
Ciasto:
- 400 g mąki
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- 1-2 cukinie
- pół małego opakowania ricotty
[Listonic]
Ciasto wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się lekko zrumienią. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i ricottę. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.
Tagi: cukinia, grill, pizza, ricotta
Zostaw komentarz