W ramach odprężenia wakacyjnego podrzucam kolejny dawno przygotowany przepis. Aktualnie można go wykonać po prostu z buraków. Spodobało mi się połączenie risotto z botwinki (buraków) z serkiem wiejskim i rzodkiewkami. Risotto gorące, ser zimny i miękki, a rzodkiewka chrupiąca. Całość bardzo lekka. Do tego kolorowa 🙂
Risotto z botwinką
- pęczek botwinki
- 350 g ryżu Arborio lub Carnaroli
- czerwona cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka rzodkiewek
- 3 łyżki serka wiejskiego
Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.
Kiedy ryż będzie al dente, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.
Tagi: biały ser, botwinka, bulion, cebula, jogurt, oliwa, ryż Arborio, rzodkiewki
Klasyka do miksowania na milion sposobów!
Iwona, myślisz, że ten serek z rzodkiewką należy do klasyki? Ja myślałam, że to moja radosna twórczość 🙂
Piękny kolor ma to risotto:) smakowicie wyglada:) pozdrawiam ciepło
Jolu, dzięki! Takie risotto jest bardzo smaczne 🙂