W ramach odprężenia wakacyjnego podrzucam kolejny dawno przygotowany przepis. Aktualnie można go wykonać po prostu z buraków. Spodobało mi się połączenie risotto z botwinki (buraków) z serkiem wiejskim i rzodkiewkami. Risotto gorące, ser zimny i miękki, a rzodkiewka chrupiąca. Całość bardzo lekka. Do tego kolorowa 🙂

Risotto z botwinką

Risotto z botwinką

  • pęczek botwinki
  • 350 g ryżu Arborio lub Carnaroli
  • czerwona cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki serka wiejskiego

Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.

Kiedy ryż będzie al dente, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Tagi: , , , , , , ,