Najzwyklejsza potrawa, ale moja rodzina mogłaby ją jeść codziennie.
Linguine z sosem pomidorowym
- 0,7 l przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka oregano
- ew. kilka suszonych pomidorów
- pół łyżeczki cukru
- sól
- 0,5 kg makaronu linguine lub spaghetti
- parmezan do posypania lub mozzarella
Do garnka z grubym dnem wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, oregano i sól. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i cukier. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. W tym czasie ugotuj makaron al dente (na większości opakowań makaronów podany jest czas potrzebny do ugotowania makaronu al dente). Makaron odcedź niezbyt dokładnie – pozostała woda z gotowania ułatwi wymieszanie z sosem. Wrzuć linguine do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj. Posyp świeżo startym (na tarce lub obieraczką do warzyw) parmezanem lub serem mozzarella pokrojonym w kostkę.
Włoch, który był u nas ostatnio na kolacji, zjadł pełny talerz takiego makaronu i … poprosił o dokładkę
Tagi: cebula, czosnek, dla dzieci, linguine, oregano, parmezan, pomidory suszone, przecier pomidorowy, spaghetti
[…] Linguine z sosem pomidorowym […]