Proste, zdrowe danie, które zachwyca bogactwem smaków. Podstawą potrawy jest kasza jaglana, znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pozostałe składniki również należą do zdrowych, a dodatkowo bardzo podnoszą smak dania. Znajdziecie tu dużo warzyw, w tym ciecierzycę o delikatnie orzechowym posmaku. Prażony sezam jeszcze bardziej podkreśla tę orzechową nutę.
Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 3 szkl bulionu
- puszka ciecierzycy
- cebula czerwona
- ząbek czosnku
- 4-5 pieczarek
- marchewka
- pół papryki lub 2 papryki baby
- łyżka sezamu
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
- oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój na półplasterki. Paprykę pokrój w małe paski. Marchewkę obierz i pokrój w plastry.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż na niewielkim ogniu aż warzywa się zeszklą. Dodaj pieczarki i smaż aż się zrumienią. Dodaj kaszę, smaż jeszcze 2 minuty.
Następnie dolej bulion, zagotuj, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, plasterki marchewki, ciecierzycę oraz lubczyk i zagotuj. Następnie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.
Danie podawaj z uprażonym sezamem.
Tagi: bulion, cebula, ciecierzyca, czosnek, dla zdrowia, kasza jaglana, lubczyk, marchewka, oliwa, papryka, pieczarki, sezam
bardzo
Bardzo smacznie. Lubię ciecierzycę, dawno z nią niczego nie przyrządzałam.
Pozdrowienia Olu 🙂
Majanko, ja też mam okresy zapominania o cieciorce, ale zawsze znowu do niej powracam, czego i Tobie życzę 🙂