Proste, zdrowe danie, które zachwyca bogactwem smaków. Podstawą potrawy jest kasza jaglana, znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pozostałe składniki również należą do zdrowych, a dodatkowo bardzo podnoszą smak dania. Znajdziecie tu dużo warzyw, w tym ciecierzycę o delikatnie orzechowym posmaku. Prażony sezam jeszcze bardziej podkreśla tę orzechową nutę.

Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami

Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami

  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 3 szkl bulionu
  • puszka ciecierzycy
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • 4-5 pieczarek
  • marchewka
  • pół papryki lub 2 papryki baby
  • łyżka sezamu
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój na półplasterki. Paprykę pokrój w małe paski. Marchewkę obierz i pokrój w plastry.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż na niewielkim ogniu aż warzywa się zeszklą. Dodaj pieczarki i smaż aż się zrumienią. Dodaj kaszę, smaż jeszcze 2 minuty.

Następnie dolej bulion, zagotuj, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, plasterki marchewki, ciecierzycę oraz lubczyk i zagotuj. Następnie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.

Danie podawaj z uprażonym sezamem.

Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami 2Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami 3Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami 4Kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami 5

Tagi: , , , , , , , , , , ,