Zapraszam dziś na tradycyjną kapustę zasmażaną, z dodatkiem cebuli i koperku. Jest bardzo smacznym dodatkiem i dobrze wypełnia zapotrzebowanie na witaminy 🙂 Lekkie zrumienienie nadaje jej wyrazistego smaku, a koperek sprawia, że kapusta jest bardziej aromatyczna. Opcjonalnie zamiast koperku można dodać kminek, który również nadaje potrawom aromatu i wspomaga trawienie.

Inspirowałam się przepisem Andrzeja Polana, z warsztatów „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Kapusta zasmażana z koperkiem

Kapusta zasmażana z koperkiem

  • pół główki średniej kapusty zielonej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • mała cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • ew. łyżka masła

Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze kilka minut. Podlej 2-4 łyżkami wody, jeśli trzeba. Smaż aż kapusta lekko się zrumieni. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj na koniec masło, poczekaj chwilę aż się roztopi i dokładnie wymieszaj.

Kapusta zasmażana 00

Kapusta zasmażana 0

Tagi: , ,