W zimie jemy w kółko te same warzywa, bo w sklepach jest niewielki wybór. Ratunkiem są warzywa mrożone. Dziś proponuję warzywa mrożone Bonduelle, które są już przygotowane na parze. Wystarczy tylko kilka minut, aby je podgrzać i już są gotowe do jedzenia. Proponuję podkreślić ich świeży smak i chrupkość lekkim sosem cytrynowo-tymiankowym.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Delikatna fasolka z dressingiem cytrynowo-tymiankowym
- warzywa mrożone California mix „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do smażenia
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- ew. pół łyżeczki miodu
Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy i włóż mrożone warzywa Bonduelle. Smaż je na małym lub średnim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni.
W tym czasie do małego słoika wlej 3 łyżki oliwy, dodaj sok z cytryny, tymianek, sól i miód, jeśli lubisz słodycz w daniach obiadowych. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i nabiorą konsystencji emulsji.
Gorące warzywa wymieszaj z przygotowanym sosem.
Proponuję podać tak przygotowane warzywa do soczewicy w sosie pomidorowym i gotowanej piersi kurczaka.
Tagi: Bonduelle, dla zdrowia, fasolka szparagowa, marchewka, oliwa, sok z cytryny, tymianek
Zostaw komentarz