W zimie jemy w kółko te same warzywa, bo w sklepach jest niewielki wybór. Ratunkiem są warzywa mrożone. Dziś proponuję warzywa mrożone Bonduelle, które są już przygotowane na parze. Wystarczy tylko kilka minut, aby je podgrzać i już są gotowe do jedzenia. Proponuję podkreślić ich świeży smak i chrupkość lekkim sosem cytrynowo-tymiankowym.

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka Bonduelle na parze

Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze

Delikatna fasolka z dressingiem cytrynowo-tymiankowym

  • warzywa mrożone California mix „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do smażenia
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • ew. pół łyżeczki miodu

Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy i włóż mrożone warzywa Bonduelle. Smaż je na małym lub średnim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni.

W tym czasie do małego słoika wlej 3 łyżki oliwy, dodaj sok z cytryny, tymianek, sól i miód, jeśli lubisz słodycz w daniach obiadowych. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i nabiorą konsystencji emulsji.

Gorące warzywa wymieszaj z przygotowanym sosem.

Proponuję podać tak przygotowane warzywa do soczewicy w sosie pomidorowym i gotowanej piersi kurczaka.

Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze 1Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze 2 Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze 3Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze 4

Cytrynowo-tymiankowa fasolka i marchewka na parze 0

Tagi: , , , , , ,